top of page

FINANCIERING

Subsidies van de gemeente voor Bewonersinitiatieven en buurtorganisaties

 

Voor activiteiten in groepsverband voor kwetsbare doelgroepen kun je als dat nodig is subsidie aanvragen bij de gemeente. De subsidieregeling heet Sociale Basis en wordt door stadsdeel Oost uitgevoerd. De meeste maatschappelijke initiatieven en organisaties in Oost hebben al een contactpersoon bij het stadsdeel hiervoor, met wie je een aanvraag kunt bespreken. Ook kun je allerlei informatie over de subsidieregeling (wat is wel en niet subsidiabel, wat heb je nodig voor de aanvraag, wanneer kun je aanvragen en hoeveel) vinden op de subsidierelaties van de gemeente: www.Amsterdam.nl/subsidies. Even doorklikken op ‘subsidie aanvragen’ en ‘stadsdeel Oost’ en dan vind je de regeling vanzelf.

 

Verder heeft het stadsdeel een subsidieregeling voor Bewonersinitiatieven, te vinden op dezelfde website. Om een Bewonersinitiatief aan te vragen moet je bewoner zijn van de desbetreffende buurt waarvoor je de subsidie aanvraagt. Deze subsidie is meer bedoeld voor eenmalige, kleinschalige initiatieven, zoals buurtevenementen of -bijeenkomsten. De gebiedsmakelaar van jouw buurt is hiervoor je contactpersoon.

 

De 3e subsidieregeling die door het stadsdeel wordt uitgevoerd is de subsidie voor Kunst- en Cultuurprojecten. Hiervoor gelden vrij specifieke voorwaarden; lees de die dus even goed door voordat je een aanvraag doet.

 

De gemeente Amsterdam heeft verder een groot aantal stedelijke subsidieregelingen, die ook te vinden zijn op die website. Bijvoorbeeld voor projecten in het kader van Diversiteit of Duurzaamheid. Je contactpersoon van het stadsdeel kan je adviseren als je overweegt daar een aanvraag te doen, of je in contact brengen met een collega in de stad.

 

Hulp nodig bij het aanvragen van een subsidie? 

Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van subsidie, dan kun je contact opnemen met Wijkkunde. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een activiteitencommissie of het maken van een begroting. Deze twee zaken moet je namelijk altijd meesturen met je aanvraag. Om een aanvraag te versturen in het ‘subsidieportal’ van de gemeente Amsterdam moet je minimaal beschikken over een DigiD. 

 

Succes met je aanvraag!

Andere financiering voor je initiatief

Naast subsidies zijn er andere mogelijkheden om de financiering voor je project rond te krijgen. Zo kun je fondsen aanvragen, een crowdfunding organiseren of op zoek gaan naar sponsoring van bedrijven. 

 

Fondsen

Fondsen zijn een goede manier om je project gefinancierd te krijgen. Net zoals bij de Gemeente Amsterdam worden eisen gesteld aan een aanvraag, deze verschillen per fonds waardoor het soms ingewikkelder lijkt dan het is. Als je niet zeker weet of je plan aansluit bij het desbetreffende fonds kun je altijd contact opnemen voor advies met het Profi-leerbureau

Voorbeelden van fondsen waar je op een laagdrempelige manier een relatief klein bedrag kunt aanvragen zijn Fonds voor Oost en het Postcodeloterij Buurtfonds. Andere fondsen die ook grotere aanvragen in behandeling nemen zijn bijvoorbeeld het Kansfonds, VSBfonds en het Oranjefonds. 

 

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je een campagne starten om geld op te halen voor je initiatief. Geïnteresseerden, (toekomstige) gebruikers en ondernemers kunnen geld voor je plan doneren. Om het aantrekkelijker te maken om te doneren kan je als  initiatiefnemer een tegenprestatie bedenken, zoals korting op het product of de dienst die je levert of een ervaring die je met je plan te bieden hebt. Voorbeelden van platforms waarop je een crowdfunding kan starten zijn Kickstarter, VoorDeKunst, IndieGoGo, CrowdAboutNow, Voorjebuurt en Ulule. Meer informatie? zie bijvoorbeeld het artikel van Cultuur + ondernemen: https://www.cultuur-ondernemen.nl/11-stappen-naar-crowdfunding

 

MAEX: Je maatschappelijke waarde in beeld brengen

Verder is het een goed idee om je in te schrijven bij MAEX (https://maex.nl/#/home). Dit is een platform waarop maatschappelijke initiatieven hun sociale ondernemingen kunnen laten zien. Aan MAEX zijn initiatieven, bedrijven, fondsen en de overheid verbonden waardoor het makkelijker wordt om elkaar te vinden en je als initiatief zichtbaarder bent. Op deze manier kun je bijvoorbeeld bedrijven vinden die als sponsor kunnen bijdragen aan de financiering van je project. 

Daarbij biedt MAEX via MAEX Impuls financiering of hulp aan. De huidige oproepen zijn te vinden via de volgende link: https://maex.nl/#/initiatives/impuls

bottom of page